22 Eylül Uluslararası Kronik Myelositer Lösemi Günü
Değerli Dostlar,
22 Eylül önemi nedir?
Hematolojik kanserler içinde sık görülen hastalıklardan biri kronik myelositer lösemidir (KML). Hastalığa sebep olan 9 ve 22 numaralı kromozomlar arasındaki genetik değişikliktir. Bu değişiklik sonucu ortaya çıkan Philadelphia kromozumunu sembolize eden 9 ve 22 rakamlarından dolayı 22 Eylülde tüm dünyada “Dünya KML Günü” altında farkındalık oluşturulmaktadır.
Kan kanserleri içinde yer alan Kronik Myelositer Lösemi (KML) tedavisinde günlük ağızdan yutulan haplarla yüzde 90’ın üzerinde başarı elde etmek mümkündür. İlaçların düzenli kullanılmasının hayati öneme sahiptir.
Erişkin yaş grubunda lösemilerin yüzde 15-20’sini oluşturur. KML, hem çocuklarda hem de erişkinlerde görülmekle birlikte, hastaların çoğunu erişkinler oluşturur. Ortalama görülme yaşı 50 yaş üzeridir. Erkeklerde biraz daha sık görülmektedir.
Hastalığın tam kan sayımında kan lökosit sayısının yüksekliği ile kendini gösterdiğine ve erken dönemde hiçbir şikayete yol açmayabilmektedir.
Hastalığın, çabuk yorulma, halsizlik, yorgunluk, rutin günlük aktiviteler sırasında nefes darlığı, soluk cilt, karnın sol üst kısmında ağrıya ve çabuk doymaya yol açan dalak büyümesi, gece terlemeleri, kilo kaybı, iştahsızlık ile belirti gösteren, hastalığı yenmenin mümkündür.
Hematolojk Nadir Hastalıklar Derneği